Palvelumme

Kouluruokailu

Kouluruokailu on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Se on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäjä, kasvatuksellinen työväline ja oikein järjestettynä ja ohjattuna virkistävä levähdystauko koulupäivän keskellä. Ruokahetket, niin päiväkodissa, kun kouluissa opettavat myös hyviä ruokailutapoja sekä nauttimaan yhdessä syömisestä.
Kouluruokailun tarkoitus on täydentää muuta päivän ruokailua ja sen tulisi kouluruokailusuosituksen mukaan kattaa noin kolmannes oppilaan päivittäisestä energiansaannista. Kouluissa tarjottava ruoka noudattaa kansallisia ravitsemussuosituksia ja kouluateria on suunniteltu siten, että se on ravitsemuksellisesti täysipainoinen, kun nautitaan kaikki aterian osat. Ateriaan kuuluu lämpimän kala-, kasvis- tai liharuoan lisäksi ruokajuoma, salaatti, leipä ja levite. Käytössä on päiväkotien ja koulujen osittain yhteinen, kuuden viikon kiertävä ruokalista. Ruokalistoja suunniteltaessa huomioidaan asiakasryhmän tarpeet, toiveet ja mieltymykset. Listalle on kerättynä monipuolisesti tuttuja makuja sekä hieman erilaisempia uutuuksia.
Lisäksi kouluissa on tarjolla maksullinen välipala sitä tarvitseville.

 

Välipalamyynti

Välipalatoiminta on keskitetty kouluihin, joissa tarvetta ja kysyntää. Välipalapaketteja myydään Sinervän koululla ja Haapamäen koululla. Keuruun yläasteella on välipalanmyynti tuotemyyntinä yläasteen ja lukion oppilaille. Tarvittaessa toimintaa voidaan laajentaa. Maksuttomaan välipalaan ovat edelleenkin oikeutettuja ne oppilaat, jotka sitä tarvitsevat terveydellisistä syistä (esim. diabetes). Lisätietoa maksuttoman välipalan myöntämisperusteista voi kysyä ao. koulun rehtorilta. Välipala täydentää koululounasta ja antaa energiaa iltapäivän opiskeluun. Välipalan voi koululainen itse koostaa ravitsemuksellisesti terveellisistä vaihtoehdoista.

Tarjolla on aina leipää, levite, leikkelettä tai juustoa, tuorepala sekä juomana maitoa ja vettä. Näiden lisäksi tarjolla on vaihdellen sämpylää / karjalanpiirakkaa, hedelmiä, puuroa, kiisseliä, jogurttia tai rahkaa. Tarjoilu hoidetaan koulun ruokasalissa iltapäivän välitunnilla.

Välipalaa myydään pakettina, jonka oppilas voi koostaa edellä luetelluista ruoka-aineista. Yhden välipalapaketin hinta on 1,80 € /oppilas. Rahan käsittelyn välttämiseksi välipalaliput maksetaan etukäteen pankin välityksellä.

Oppilas saa välipalaliput koulun keittiöstä tai vastuu opettajalta ainoastaan tulostamaansa pankin maksutositetta vastaan.


Maksuohjeet

Välipalalipun hinta on 1,80 € (alv 0 %). Lippuja myydään 10 kappaleen nipuissa. Yhden lippunipun hinta on 18 €. Samalla kertaa voi maksaa useammankin lippuvihkon. Käyttämättömiä välipalalippuja ei hyvitetä. Maksuohjeen saa ruokapalveluvastaavilta.

Päiväkotiruokailu

Päiväkodeissa tarjotaan maistuvia ja täysipainoisia aterioita, joiden avulla lapsi pääsee totuttelemaan uusiin makuihin, rakenteisiin ja ruoka-aineisiin sekä saa hyvän mallin monipuoliseen, terveelliseen ruokailuun.  Hoitopäivän aikana lapsille tarjotaan aamupala, lounas sekä iltapäivään sijoittuva välipala. Näiden lisäksi vuoropäiväkodeissa tarjotaan myös päivällinen.
Lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus erityisruokavalioon terveydellisistä syistä. Mikäli erityisruokavalio on osa sairauden hoitoa tai kyseessä on vakavia oireita aiheuttava ruoka-allergia edellytetään lääkärin todistusta. Lisätietoja linkistä: erityisruokavalioilmoitus (pdf).

Palvelutalot ja kotipalvelu asiakkaat

Palveluasuminen

Palveluasumisen yksiköihin on asiakkaillemme tarjolla kaikkina vuoden päivinä tasapainoisesti koostetut ateriat. Huomioimme ravitsemussuositusten mukaisesta riittävästä energian- ja ravintoaineiden saannista, erityisesti proteiinin, pehmeän rasvan, kuidun, C- ja D-vitamiinien ja nesteen saannista.
Ravitsemuksellisesti täysipainoinen päivä sisältää aamupalan, lounaan, päiväkahvin, päivällisen ja iltapalan. Kaikki ruoat valmistamme tarvittaessa rakennemuunnettuina ja huomioimme aina kaikki erityisruokavaliot.

Meille on tärkeää huolehtia siitä, että asiakkaille tarjottava ruoka on maukasta, ravitsevaa ja nautinnollista. Ruokailutilanteiden tulisi olla ruokahalua herättäviä, mielihyvää tuottavia ja virkistäviä päivän kohokohtia.

Kotipalveluateriat

Kotipalveluateria on terveellinen, monipuolinen ja maistuva ateria, joka toimitetaan asiakkaan kotiin ennalta laaditun kuljetusjärjestelmän mukaisesti. Ateriat ovat valmiiksi annospakattuja aterioita, joita toimitetaan lämpimänä tai kylmänä. Ateriaan kuuluu pääruoka lisukkeineen ja jälkiruoka. Keittoruuan kanssa on aina lisänä leipä tai vastaava tuote, ja jälkiruoka, sekä vaihdellen juusto tai tuore lisäke. Ateriat on suunniteltu ikääntyneiden ravintosuositusten mukaisesti erityisruokavaliot huomioiden. Ateria on saatavilla kotiin kuljetettuna asiakkaan tarpeen mukaan 3–7 päivänä viikossa.
Lisätietoja ateriapalveluista:

https://www.hyvaks.fi/palvelumme/ateriapalvelu

Kuvassa ruokalista

Ruokalistat

Keuruun ruokapalveluiden ruokalistat on suunniteltu kuuden viikon jaksoon. Perusruokalista on muunneltu ruokavakiosuositusten mukaisesti eri asiakasryhmille.

Ruokalistat ovat luettavissa mobiililaitteilla (Jamix-app). Ruokalista näkyy päiväkohtaisesti kaksi viikkoa eteenpäin ja taaksepäin. Kerralla näkyy vain yhden päivän ateriasisältö. Kaikki ruokalistat ovat luettavissa mobiililaitteilla.

Asiakkaalla on mahdollisuus tutustua meidän annoskoon mukaisiin tuoteselosteisiimme ja ravintosisältöön. Ruokalistalla saattaa olla muutoksia, joita ei näy listassa.  Muutoksista saa tietoa ruokailuun tullessa henkilökunnalta

Keuruun keittiöiden ruokalistat:
Käyttämiemme ruoka-aineiden alkuperämaa:
 • Naudan, sian ja siipikarjan liha suomalaista
 • Maitotuotteet (n. 97 %) pääosin suomalaista, erikoisjuustot EU:n alueelta
 • Rasvat ja öljyt pääosin suomalaista
 • Kananmunat suomalaista
 • Kala ja kalatuotteet pääosin EU:n alueelta
 • Valmisruoka pääosin suomalaista, muutamia poikkeuksia EU:n alueelta
 • Leivät ja pullat suomalaisista leipomoista
 • Perunat, kaali, porkkana ja lanttu pääosin suomalaista, muutamia poikkeuksia kausittain EU:n alueelta
 • Salaatit, paprikat pääosin EU:n alueelta, kausittain suomalaista.
 • Tomaatti ja kurkku suomalaista
 • Hedelmistä omenat ja päärynät pääosin EU:n alueelta
 • Marjat pääosin suomalaista, muutamia poikkeuksia EU:n alueelta

Erityisruokavalio

Erityisruokavaliot

Totutamme sairauden vaatimat erityisruokavaliot.

Pysyvät erityisruokavaliot: Keliakia-, diabeetikon- ja laktoositon ruokavalio. Näissä riittää kertaalleen toimitettu terveydenhoitajan/ lääkärintodistus allekirjoittama todistus ja erikoisruokavalioilmoitus.

Päiväkotien ja koulujen asiakkaille valmistetaan erityisruokavalio allergiasta tai muusta terveydellisestä syystä lääkärin- tai ravitsemusterapeutin todistuksen perusteella. Myös terveydenhoitaja voi kirjoittaa erityisruokavaliotodistuksen, kun siitä on lääkärin tekemä diagnoosi. Tällöin todistuksesta tulee ilmetä, että se pohjautuu lääkärin diagnoosiin. Todistuskopio toimitetaan erityisruokavaliolomakkeen liitteenä kouluun tai päiväkotiin. Vastuuhenkilöt toimittavat sen koulun tai päiväkodin keittiöön.

Tarve erityisruokavaliolle tulee tarkastaa vähintään neuvola- ja kouluterveydenhuollon lääkärineuvolan ja laajojen terveystarkastusten yhteydessä (1,5 ja 4 vuoden iässä sekä 1., 5., ja 8. luokilla). Mikäli erityisruokavalioon ei tule tarkistuksen yhteydessä tiukennuksia, uutta todistusta ei tarvita.

Kun erityisruokavalioon tulee huojennuksia, vanhemmat ilmoittavat muutoksista välittömästi toimittamalla päivitetyn erityisruokavaliolomakkeen kouluun tai päiväkotiin. Mikäli erityisruokavalio jää ilmoittamatta syömättä kahden viikon ajan, sitä ei enää valmisteta.

Milloin ei tarvitse todistusta?

Lääkärin- tai ravitsemusterapeutin todistusta ei edellytetä vegaanisessa tai kasvisruokavaliossa eikä vakaumukseen perustuvassa ruokavaliossa. Vakaumuksellisiin syihin perustuvan erityisruokavalion saa vanhemman luvalla (alakoulut) tai oppilaan omalla ilmoituksella (yläkoulut). Tällöin riittää erityisruokavaliolomakkeen toimittaminen.

Tästä voi tulostaa erityisruokavaliolomakkeen ja lukea lisää (pdf) tai

Nouda lomake ja täyttöohjeet alla olevasta linkistä:

Ilmoitus erityisruokavaliosta (pdf)

Omavalvonta

Keittiöissä on omavalvontaohjelma. Terveystarkastajat julkaisevat tarkastuskäynnin tulokset OIVA-raportilla. OIVA raportit löytyvät keittiökohtaisesti alla olevan linkin kautta: Omavalvonnan OIVA-raportit